Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sofiji /Novice - Sofija /
09.03.2020  

V Bolgariji potrjeni prvi primeri okužbe z virusom Covid-19

8. 3. 2020 so v Bolgariji potrdili prve (4) primere okužbe z virusom Covid-19, in sicer v mestih Gabrovo in Pleven. Testiranju so podvržene vse osebe, ki so bile v stiku z okuženimi. Išče se nulti pacient, saj te štiri okužene osebe niso potovale v tujino.

Že pred tem so bolgarske oblasti sprejele ukrepe za preprečitev in omejitev širjenja virusa. Na kopenskih mejnih prehodih, pristaniščih in letališčih (Sofija, Burgas, Varna) so nameščene termovizijske kamere. Potniki, ki bodo imeli temperaturo višjo od 37 stopinj in ki prihajajo iz območij, kjer je zabeležena prisotnost virusa, bodo izolirani in pregledani. Če bo pregled pokazal verjetnost okužbe, bo oseba prepeljana v najbližjo bolnišnico s primernimi kapacitetami za testiranje in sprejem okuženih oseb. Okužene osebe bodo poslane v karanteno, ki traja 14 dni.

Leti med Sofijo in Milanom so odpovedani do 27. marca, odsvetovana so vsa potovanja v Italijo, potovanja na Kitajsko so prepovedana. Odpovedujejo se javni dogodki, tako na prostem kot tudi v zaprtih prostorih.

Bolgarsko ministrstvo za zdravje na spletni strani objavlja aktualne informacije (v bolgarščini): http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Objavljena je bila tudi telefonska številka ministrstva za zdravje za vprašanja v zvezi z novim virusom (zaenkrat le v bolgarščini): +359 2 807 87 57. Za nujne primere se lahko pokliče tudi številka 112.

V Bolgariji se soočajo tudi z izbruhom influence tipa B. Da bi preprečili nadaljnje širjenje bolezni, so začasno zaprli vse vrtce in osnovne šole.