Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sofiji /Novice - Sofija /
15.05.2020  

Covid-19 - Aktualne informacije o ukrepih v Bolgariji

AKTUALNE INFORMACIJE O UKREPIH V BOLGARIJI

13. 5. je bilo v Bolgariji odpravljeno izredno stanje, 14. 5. pa razglašeno stanje epidemije Covid-19, in sicer do 14. 6. 2020.

Na osnovi razglašenega stanja epidemije je bolgarsko Ministrstvo za zdravje objavilo štiri odredbe, ki povzemajo večino do sedaj veljavnih ukrepov. Odredbe se nanašajo na: prehajanje meje/vstop v državo, navodila za delodajalce, obvezno bolnišnično zdravljenje ter na anti-epidemiološke ukrepe (socialna distanca). V veljavi ostaja večina (sproščenih) ukrepov izrednega stanja, kot npr. nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, vzdrževanje socialne distance ter 14-dnevna karantena ob vstopu v Bolgarijo.

Kar zadeva vstop v Bolgarijo, od 14. 5. velja začasna prepoved vstopa vseh tujcev, ne glede na državljanstvo. Izjeme so naslednje:
- bolgarski državljani in njihovi družinski člani,
- osebe z dovoljenjem za prebivanje v Bolgariji in njihovi družinski člani,
- medicinski delavci,
- delavci v transportu (vozniki tovornjakov 24 ur za tranzit),
- predstavniki tujih držav, diplomati, delavci na kritični in strateški infrastrukturi,
- investitorji in potencialni investitorji (ob potrdilu pristojnega ministrstva),
- sezonski in obmejni delavci.
Z izjemo predstavnikov tujih držav, medicinskih strokovnjakov in (ob strogo določenih pogojih) transportnih, sezonskih in obmejnih delavcev, je vsem ob vstopu odrejena 14-dnevna karantena.

Slovenski državljani torej v Bolgarijo lahko vstopijo, če imajo v Bolgariji urejeno bivanje. Ob vstopu velja obvezna 14-dnevna karantena.

Vstop je dovoljen tudi slovenskim državljanom oz. državljanom EU in Schengenskega prostora, Srbije, Črne gore, RSM in Turčije, ki so v tranzitu v državo svojega prebivališča. O tranzitu je treba obvestiti veleposlaništvo, ki opravi najavo tranzita pristojnim bolgarskim institucijam. V primeru tranzita karantena ni obvezna.

Vozniki tovornjakov, ki so tuji državljani, se lahko na ozemlju Bolgarije v primeru tranzita zadržijo do 24 ur, če pa je ciljna država Bolgarija, morajo ozemlje Bolgarije zapustiti v najkrajšem možnem času.

1. 4. je bolgarska vlada določila 7 mejnih prehodov, ki omogočajo t.i. zelene koridorje oz. nemoten tovorni promet, in sicer na meji z Romunijo - Vidin, Ruse, na meji s SRB - Kalotina, na meji s Turčijo - Kapitan Andreevo, na meji z RSM - Gyueshevo, na meji z Grčijo - Kulata, Kapitan in Petko Voivoda. 13. 4. sta bili zelenim koridorjem dodani dve novi ruti: Most čez Donavo-Ruse-Sofija-Kulata ter Trakijska avtocesta – pristanišče Burgas.

 

Nekateri drugi sprejeti ukrepi:

13. 5. – Ministrstvo za turizem je objavilo navodila glede delovanja turističnih kapacitet (hotelov) v letošnji turistični sezoni, ki naj bi se za domače goste odprla s 1. 6., za tuje goste pa s 1. 7.

11. 5. – Odlok o odprtju muzejev, galerij, knjižnic in kinodvoran, ob upoštevanju fizične distance in drugih ukrepov proti epidemiji. Dovoljena tudi organizacija kulturnih dogodkov na prostem, ob 30-odstotni zasedenosti sedežev (enako velja za kinodvorane).

6. 5. – Ponovno odprtje teras in vrtov gostinskih lokalov, ob zagotavljanju pravil fizične distance, zaščitnih ukrepov, dezinfekcije, navodil zdravstvene inšpekcije in agencije za varnost hrane.

1. 5. - Odprava ukrepa o obveznem nošenju mask v zunanjih, odprtih javnih prostorih. Še vedno je maska obvezna v zaprtih javnih prostorih, trgovinah in na javnem prevozu.

29. 4. – Zaprtje šol do konca šolskega leta, učenci bodo v šole prišli le za opravljanje zaključnih izpitov.