Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sofiji /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19 /

AKTUALNE INFORMACIJE O UKREPIH V BOLGARIJI

22. 5. 2020 je bila izdana nova uredba glede pogojev vstopa v Bolgarijo (nadomešča uredbo z dne 14. 5.). Vstop v Bolgarijo je prepovedan vsem osebam, ne glede na državljanstvo, razen za naslednje kategorije:

- bolgarski državljani in njihovi družinski člani, državljani držav članic EU in schengenskega območja ter tujci s prebivališčem v Bolgariji
- medicinsko/zdravstveno osebje, ko je potovanje povezano z njihovim delom
- delavci, ki sodelujejo pri dostavi medicinskih in zaščitnih sredstev
- transportno osebje v mednarodnem prevozu oseb in tovora
- predstavniki tujih držav in diplomati
- osebe, ki potujejo iz humanitarnih razlogov
- osebe, ki opravljajo aktivnosti povezane s trgovino, gospodarskim sodelovanjem in investicijami, in osebe, ki opravljajo dela na strateški in kritični infrastrukturi v Bolgariji ter na implementaciji investicijskih projektov; potrebno potrdilo pristojnega bolgarskega ministrstva;
- sezonski delavci v kmetijstvu in turizmu
- obmejni delavci

Za vse te kategorije oseb, ki vstopajo v Bolgarijo, je obvezna 14-dnevna karantena, na domu ali v za to predvidenih nastanitvenih kapacitetah.

Izjema obveze karantene velja za naslednje kategorije:
- bolgarski državljani in državljani držav članic EU, ki potujejo iz humanitarnih razlogov, zaradi trgovinskega ali gospodarskega sodelovanja (potrebno potrdilo bolgarskega ministrstva), ki so družinski člani/partnerji bolgarskih državljanov in bodo v Bolgariji ostali do največ 7 dni, ki so vozniki avtobusov v mednarodnem prometu ter vozniki tovornjakov, ki opravljajo prevoz blaga
- medicinski delavci in delavci, ki sodelujejo pri dostavi medicinskih in zaščitnih sredstev, tuji državniki z delegacijami in diplomati, obmejni delavci;

Kar zadeva tranzit čez Bolgarijo, je ta mogoč:
- za državljane držav članic EU in schengenskega območja in njihove družinske člane, če potujejo v državo svojega prebivališča
- državljane tretjih držav in njihove družinske člane s urejenim dovoljenjem za prebivanje v državah članicah EU ali schengenskega območja, če potujejo v državo prebivališča
- državljane Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Turčije, če se vračajo v države svojega državljanstva;

Tranzit je dovoljen zgolj v primeru, ko je mogoče ozemlje Bolgarije zapustiti v najkrajšem možnem času. Za tranzit čez ozemlje Bolgarije ni več potrebno (diplomatsko) obvestilo veleposlaništva pristojnim bolgarskim oblastem. V primeru tranzita karantena ni obvezna.

Osebe, ki bodo vstopile v Bolgarijo brez odrejene karantene, ter osebe, ki tranzitirajo čez ozemlje Bolgarije, bodo ob prihodu na mejni prehod podpisale standardizirano izjavo, s katero se obvežejo, da bodo spoštovale ukrepe za zajezitev epidemije ter da se zavedajo tveganj, povezanih z epidemijo Covid-19. Osebe na obrazcu izjave navedejo tudi svoje kontaktne podatke (št. osebne izkaznice/potnega lista, št. mobilnega telefona, elektronski naslov).

13. 5. je bilo sicer v Bolgariji odpravljeno izredno stanje, 14. 5. pa razglašeno stanje epidemije Covid-19, in sicer do 14. 6. 2020.

Nekateri drugi sprejeti ukrepi:

22. 5. – Odprava omejitev izvajanja ljubiteljskih kolektivnih športov v notranjih prostorih, a brez prisotnosti gledalcev.

24. 5 – Odprtje vrtcev in jasli.

19. 5. – Napoved popolnega odprtja restavracij s 1. 6., vključno z notranjimi prostori, ne zgolj terasami in vrtovi. 

18. 5. – Odprtje nakupovalnih centrov in fitnes centrov (trgovine "na ulicah" so bile lahko odprte ves čas).

13. 5. – Ministrstvo za turizem je objavilo navodila glede delovanja turističnih kapacitet (hotelov) v letošnji turistični sezoni, ki naj bi se za domače goste odprla s 1. 6., za tuje goste pa s 1. 7.

11. 5. – Odlok o odprtju muzejev, galerij, knjižnic in kinodvoran, ob upoštevanju fizične distance in drugih ukrepov proti epidemiji. Dovoljena tudi organizacija kulturnih dogodkov na prostem, ob 30-odstotni zasedenosti sedežev (enako velja za kinodvorane).

6. 5. – Ponovno odprtje teras in vrtov gostinskih lokalov, ob zagotavljanju pravil fizične distance, zaščitnih ukrepov, dezinfekcije, navodil zdravstvene inšpekcije in agencije za varnost hrane.

1. 5. - Odprava ukrepa o obveznem nošenju mask v zunanjih, odprtih javnih prostorih. Še vedno je maska obvezna v zaprtih javnih prostorih, trgovinah in na javnem prevozu.

29. 4. – Zaprtje šol do konca šolskega leta, učenci bodo v šole prišli le za opravljanje zaključnih izpitov.

 

INFORMACIJE V ZVEZI Z VIRUSOM COVID-19

Bolgarsko ministrstvo za zdravje na spletni strani objavlja aktualne informacije (v bolgarščini): http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Objavljena je bila tudi telefonska številka ministrstva za zdravje za vprašanja v zvezi z novim virusom (zaenkrat le v bolgarščini): +359 2 807 87 57.

V primeru simptomov okužbe z novimi corona virusom lahko pokličete sofijski Regionalni zdravstveni inšpektorat na telefon: 0882 440 471 ali 0882 932 220.

Za nujne primere se lahko pokliče tudi številka 112.